ASTRA

ASTRA is het belangrijkste satellietsysteem van Europa voor de verspreiding van digitale radio- en televisiesignalen. Inmiddels ontvangen meer dan 800.000 Nederlandse huishoudens met CanalDigitaal programma’s via de ASTRA-satellieten.

SES-ASTRA

De eigenaar en beheerder van het ASTRA-satellietnetwerk, SES-ASTRA, is gevestigd in Luxemburg. De satellieten bevinden zich op meer dan 36.000 kilometer hoogte in een geostationaire baan rond de aarde die ook wel bekend staat als de Clarke belt. Vanuit het Satellite Control Centre worden alle satellieten bestuurd en gecontroleerd, zodat u thuis kunt genieten van digitale televisie- en radioprogramma’s in zeer hoge beeldkwaliteit.

Het grootste deel van de Nederlandse zenders zendt uit via de ASTRA 19,2-satellietpositie. Daarnaast zijn via de ASTRA 23,5-satellietpositie ook Nederlandse zenders te ontvangen, waaronder de regionale omroepen en de zenders uit het Thema-pakket en HDTV-pakket. U kunt zowel ASTRA 19,2 als 23,5 makkelijk tegelijkertijd ontvangen met behulp van een DUO LNB.

Wat heeft ASTRA te bieden?

Moderne LCD-televisies en plasmaschermen winnen sterk aan populariteit in Nederlandse huishoudens. Logisch, want televisiekijken wordt pas echt een belevenis met een (doorgaans platte) HD Ready- of Full HD-televisie. Hierdoor ontstaat ook een grotere behoefte aan een betere digitale beeld- en geluidskwaliteit. ASTRA biedt deze kwaliteit.

Met digitale radio en televisie via de satelliet kunt u thuis of op vakantie genieten van haarscherp beeld en perfect geluid. Ruis in uw beeld of krakend geluid behoren daarmee tot het verleden. Verder kunt u als aanvulling op de zenders uit uw zenderpakket van CanalDigitaal ook honderden internationale televisie- en radiokanalen vrij ontvangen via de ASTRA-satellieten.

U kunt in héél Nederland, ook op de camping en in uw vakantiewoning, het satellietsignaal van ASTRA ontvangen. U heeft dus geen vaste aansluiting voor de kabel meer nodig om te kunnen genieten van digitale televisie.

Hoe werkt satellietontvangst?

Een televisie- of radiostation zendt eerst de signalen naar de ASTRA-satelliet, dit is de zogenaamde uplink. . De betreffende ASTRA-satelliet zendt de signalen vervolgens weer naar een bepaald gebied op aarde. Dit specifieke gebied wordt de footprint van de satelliet genoemd. De footprints van de ASTRA 19,2- en 23,5-satellietposities, waar u de zenders uit de zenderpakketten van CanalDigitaal kunt ontvangen, bestrijken vrijwel heel Europa.

Uw schotelantenne vangt het satellietsignaal op van de satelliet waar uw schotel op uitgericht is. In Nederland is een schotel van 60cm ruim voldoende om goede ontvangst van het satellietsignaal van de ASTRA 19,2-satellietpositie (en ASTRA 23,5 met een DUO LNB) te garanderen.

De schotel weerkaatst het ontvangen satellietsignaal richting de LNB en deze geeft het signaal weer via de coaxkabel door aan uw satellietontvanger. Uw ontvanger controleert aan de hand van uw CanalDigitaal smartcard welke zenders u kunt kijken, en zet het signaal vervolgens om in uitstekend beeld en geluid voor weergave op uw televisie. Zo kunt u iedere dag genieten van alles wat digitale satelliettelevisie en –radio te bieden hebben. 

Belangrijke satellietposities

Er zijn zeer veel satellietposities waar u op kunt afstemmen, maar deze zijn niet allemaal even interessant voor kijkers in Nederland. Daarom zetten we de belangrijkste satellietposities graag voor u op een rijtje.

ASTRA 19,2

Al vele jaren de belangrijkste satellietpositie voor de Nederlandse kijker. Op deze satellietpositie vindt u onder andere de publieke omroepen, de commerciële omroepen, vele zenders uit het zenderaanbod van CanalDigitaal en ook veel vrij te ontvangen zenders.

ASTRA 23,5

Deze satellietpositie is eind 2007 in gebruik genomen door CanalDigitaal en hier vindt u o.a. de zenders uit het Thema-pakket en de regionale omroepen die vrij te ontvangen zijn via de satelliet.

Ook vindt u op ASTRA 23,5 de HD-zenders uit het HDTV-pakket van CanalDigitaal. ASTRA 23,5 wordt ontwikkeld tot dé satellietpositie voor HDTV in Nederland. U kunt ASTRA 23,5 en ASTRA 19,2 op eenvoudige wijze ontvangen met behulp van de DUO LNB.

ASTRA 28,2

De satellietpositie met een groot aanbod van vrij te ontvangen zenders voor Groot-Brittannië, waaronder de BBC-zenders. U kunt ASTRA 28,2, ASTRA 19,2 en ASTRA 23,5 makkelijk ontvangen met de Triple sat.